Öncelikle bana UX tasarım ile ilgili bilgi almak amacıyla yazdığınız bir mesaja, bu yazının (veya yazı dizisinin) bağlantısı ile yanıt verdiysem, bunun için bana kızmamanızı rica ederek başlamak istiyorum, sebebini anlatacağım. (Gerekçeleri ve yazı dizisinin içeriğini atlayıp, UX ile ilgili sık sorulanlar yazı dizisine buradan ulaşabilirsiniz.)
UX tasarımın popülaritesinin epey arttığı bu dönemde, istisnasız her gün LinkedIn ve e-posta üzerinden, “UX tasarıma nasıl başlarım, ilgilenmeye yeni başladım ama kendimi bu alanda nasıl geliştirebilirim, hangi uygulamaları önerirsiniz” gibi sorular aldığım için ve kimseyi yanıtsız bırakmak istemediğim için bu yazıyı yayımladığım güne kadar herkese tek tek, detaylı bir şekilde, üşenmeden yanıt verdim. Bir kez dahi kasten görmezden gelmedim, bu tür sorular bazen spam (istenmeyen) klasörüme düşüyor diye, haftada bir ya da iki haftada bir orayı dahi kontrol ediyorum (şaka değil).
Ama bu sorulara yanıt vermeye yetişmek biraz zorlamaya başladı. Bu kadar çok soru geliyor oluşunun, Google’da “UX tasarımcı” gibi aramalar yapıldığında web sitemin ilk çıkan sonuçlardan biri olmasının etkisi büyük, buna daha önce başka bir yazımda değinmiştim.
Şimdi gelelim konumuza. Genellikle UX tasarıma başlamak isteyenlerin aklına ilk gelen birkaç soruya benim perspektifimden yanıt vereceğim. Kişiden kişiye değişiklik gösteren detay ve tercihler olduğunu unutmayalım.
Bu yazı dizisinin içeriğinde ne gibi sorular ve yanıtları olacak?
- UX tasarım (Kullanıcı Deneyimi Tasarımı) nedir? (Yazıyı görüntüle)
- UX tasarıma nereden başlamalıyım? (Yazıyı görüntüle)
- Hangi UX tasarım araçlarını kullanmalıyım? (Yazıyı görüntüle)
- Tipik bir UX tasarım süreci nasıl işler? (Yazıyı görüntüle)
- UX danışmanlığı nedir? (Yazıyı görüntüle)
- UX tasarım ne kadar sürer? (Yazıyı görüntüle)
- Müşteriden UX tasarım öncesi hangi veriler istenmeli? (Yazıyı görüntüle)
- UX tasarımcılar ne kadar kazanıyor? (Yazıyı görüntüle)
- Daha fazlası ilgili kategoride olacak… (Kategoriyi görüntüle)
Ve dahası. Yazı dizisi bunlarla sınırlı kalmayacak. Her zaman, blogun Sıkça Sorulan Sorular kategorisini (buradan görüntüleyebilirsiniz) güncelleyeceğim.
Yanlışlıkla bu sayfaya düştüyseniz ve konu hakkında bilginiz yoksa;
UX tasarım (Kullanıcı Deneyimi Tasarımı) nedir?
UX tasarım, basit tabiriyle; bir ürünle etkileşimde sağlanan kullanılabilirlik, erişilebilirlik ve arzu edilebilirlik yoluyla kullanıcı davranışını gözlemleme, değerlendirme, gerekiyorsa değiştirme ve istenilen yönde geliştirme eylemine verilen addır.
Bu soruya çok kapsamlı yanıt verdiğim şu makaleden, işin ve mesleğin tamınına dair ayrıntıların tümüne erişim sağlayabilirsiniz. Bu yazıyı görüntülüyorsanız, zaten muhtemelen o aşamayı geçmişsiniz demektir, o nedenle, bu başlıkta tanımı çok uzatmak istemiyorum.
Son Söz
Bu yazı dizisinde ilk etapta, UX tasarım ile ilgili bana en çok sorulan sorulara yanıtlar olacak. Yazıya başlarken de söylediğim gibi, burada yanıt verdiğim soruları tekrar tekrar yanıtlamam gerekmemesi için bundan böyle, bu yazı dizisinin bağlantısını paylaşacağım soranlara. Ancak burada yer vermediğim sorularınız olursa yine de sormaktan çekinmeyin, yanıtlayacağım ve önemli bir soru ise, daha sonra sorulabilme ihtimaline karşı, bu yazı dizisine de ekleyeceğim.
Bunu yapma sebebim; kendim, şimdiki hevesli kardeşlerimiz kadar heyecanla araştırdığım dönemlerde, ne yazık ki bu kaynaklara ve bilgilere şeffaf bir şekilde erişemiyordum. En azından benim, benden sonrakilere bu anlamda bir faydam olması için bunu özelden değil, açık açık yapıp sürdürmeyi düşünüyorum. Size de ileride bu meslekte kendinizi geliştirdiğinizde aynısını yapmanızı öneriyorum.
Yazı dizisindeki tüm sorulara ulaşmak için ilgili sayfayı görüntüleyebilirsiniz:
UX tasarım ile ilgili sık sorulan sorular ve yanıtları için tıklayın.