Ayda 1-2 kez sağlam baş ağrısı yaşayan biri olarak (yıllardır), geçen yıl sonlarına doğru, baş ağrısı yaşadığım günleri ve bu günlerde ağrı kesici kullanmam gerekip, gerekmediği gibi detayları ve kendimce ağrı şiddetini bir kenara not ediyordum.
Ancak bir-iki ay önce bunun pratik bir yolu olmalı diye biraz araştırma yaptım. Araştırmalar sırasında 10-12 uygulamayı indirip denedim ve toplamda yaklaşık 3-4 saatimi aldı bu iş ama en nihayetinde, en doğru ve işe yarar uygulamayı bulduğuma inanıyorum. O da başlıkta da belirttiğim gibi Migraine Buddy.

Bu uygulama, halihazırda 2,2 milyon kişi tarafından kullanılıyormuş ve benim manuel olarak kenara not ettiğim şeyler dışında, faydalı bazı ek fonksiyonları da bulunuyor. Bir uygulama kullanmanın avantajı nedir diye soracaksınız. Şöyle ki; uygulama, çeşitli grafikler çıkarabilir, hangi durumlarda baş ağrısı yaşandığı, ne sıklıkla ağrı kesici kullanıldığı gibi verileri analiz ediyor ve sıklığını gösteriyor, dahası da var, aşağıda.
Bu uygulamanın bazı güzel özellikleri şunlar:
- Saatine kadar, ağrının ne zaman başladığı, ne zaman bittiği (uykuda başlayıp bittiği detayına kadar) girilebiliyor
- Kaç gündür baş ağrısı yaşanmadığını gösteriyor
- Atak tipini girebiliyoruz (migren, tansiyon tipi ağrı, zonklama vs.)
- Rahatlamak için yapılan eylemler (uyku, karanlık oda dinlenmesi vs.) işaretlenebiliyor (çok fazla seçenek sunuluyor)
- Ek notlar giriliyor (mesela “bir konserden çıktıktana sonra başladı” gibi)
- O sırada hava durumunu gösteriyor (migreni olan biriyseniz, bunu tetikleyen şeylerden biri hava durumuymuş)
- Ağrının 10 üzerinden şiddeti belirtiliyor
- Semptomlar girilebiliyor (ek olarak, en kötü semptom işaretlenebiliyor) bu semptomlar arasında “kafaya çekiç vuruluyormuş gibi hissetmek, sese hassasiyet, uykusuzluk, anksiyete, kusma” gibi geniş bir yelpazede liste sunuluyor
- Tetikleyen etkenler seçilebiliyor, mesela “çok uykusuz kaldığım için başladı” diye düşünüyorsanız, bunu işaretleyebiliyorsunuz
- Başın hangi bölgelerinde ağrı hissedildiği seçilebiliyor (grafik üzerinden)
- İlaç kullandıysanız hangi ilacı kullandığınızı, mevcut bir listeden seçebiliyorsunuz
- Bu ağrının etkilediği aktiviteler varsa girebiliyorsunuz, mesela çalışmanızı engellediyse, ailenizle vakit geçirmenize engel olduysa, okula ya da işe gidemediyseniz, işaretleyebiliyorsunuz
- Bunların dışında, o kadar da önemli olmayan birkaç özellik daha sunuyor
Üyelik oluşturup, bu bilgileri bulutta tutabiliyorsunuz, uygulamayı sildiğinizde veriler kaybolmuyor böylece.
Uygulamanın içinde uyku takvimi de var kullanmak isterseniz. Ücretsiz sürümü ile de birçok fonksiyonu kullanabiliyorsunuz, dolayısıyla ödeme yapmanız şart değil kullanmak için.
Beni bir külfetten kurtardığı için bu uygulamayı paylaşmak istedim. Web sitesine ve iOS / Android uygulamasına buradan ulaşabilirsiniz.