Yıllardır kullandığımız, alışılagelmiş reklam boyutları bellidir. Bu yazıyı okuyorsanız, buradaysanız muhtemelen bu hususta az-çok fikir sahibisinizdir.
Özellikle son günlerde (yazıyı yazmakta olduğum yerel seçim döneminde) web siteleri eşi benzeri görülmemiş boy boy reklamlarla dolup taştı. Standartların dışına çıkıldı. Haber sitesine reklam mı vermişler, reklam sitesine haber mi koymuşlar ayırt edemez olduk. Para karşılığında -sitenin tek velinimeti- ziyaretçinin “antipatisini kazanma” dahi göze alındı.
Bir satış ya da ortaklık ile gelir elde edemeyen web sitelerinin kabul görmüş en yaygın gelir modeli gösterim, tıklama veya performans bazlı reklamlar. Kolay değil tabi, reklamlar hem ziyaretçinin gözüne hitap etmeli, hem de performansı düşürmemeli, tıklanmalı ki kazanç sağlasın.
Bu sebepledir ki; nerede, ne boyutta reklam kullanılacağı dolaylı yoldan büyük önem taşıyor. Şimdi popüler haber sitelerinden birkaç örnek ekran görüntüsü yayınlayıp onlar üzerinden konuyu açıklığa kavuşturmaya çalışayım.
Ekolay, 728×90 ve 300×250 piksel boyutlarında iki reklam yayınlamış. Hem reklam boyutları standartlara uygun, hem de reklam adedi az. Fevkaladenin fevkinde. (Not: Ekran görüntüsü aldığım programdan kaynaklanan 2 piksel kayma sebebiyle önizlemede 730 yazıyor, kullanılan reklam 728px genişliğe sahip.)
Güncel.net hakkında “Örnek olsun.”dan başka söylenebilecek pek bir şey yok aslında. Burada da bahsettiğim gibi diğer haber sitelerinden farklı olarak sade ve amaca yönelik oluşu takdire şayan. Gelir de bir parti parayı basarsa tutumları değişir mi bilinmez ancak şu haliyle seviyoruz Güncel.net’i.
İnternet Haber olmuş mu sana İnternet Reklam… Header haddinden fazla kalabalık. Reklamların arasına birkaç haber sıkıştırılmış gibi. 2 adet 728×90 px ve altında 300×250 banner, yetmezmiş gibi sağa da 326×600px daha önce karşılaşmadığım boyutlarda bir kule reklam.
NTV “hiç kafanız karışmasın” diyerek üste bir reklam alanı açmış, yerleştirmiş 728 pikseli. Haber sitesi görünümünden taviz vermeden sağ tarafa da 300×250 piksel’in yanısıra yine daha önce eşine rastlanmamış 300×60 piksel boyutlarında reklamı patlatmış, geçmiş işine. Yine de ilk bakışta haber sitesine en çok benzeyenlerden biri NTV.
Tasarımını da yenileyeli çok olmamıştı zaten. NTV sosyal ağlarda kolu bacağı olan nadir haber sitelerinden. Tasarımı yenilemeden önce benim de davet edildiğim fakat gidemediğim bir blog yazarları toplantısı düzenlemişti. Tasarım hakkında blogcuların fikirlerini önemsiyorlardı ki bu sevindiriciydi. Mevzu bahis konuda bilgili ve kullanılabilirliği ciddiye alan bir ekibi var.
Mynet çok net. Bayağı bildiğiniz kendi reklam standartını yaratma yolunda emin adımlarla ilerliyor. 250×250 piksel’i görmüştük de 150×60, 250×160 da neyin nesi?
Çoğunlukla haber sitelerinde gördüğümüz bu kendi standartını yaratma çabalarının sonu nereye varır bilinmez ancak ben yine de gerçek standartların üzerinden şöyle bir geçmenin faydalı olacağını düşünüyorum.
Bu problemlerin kökü, plansız olmaya dayanıyor. Site tasarımcısı, webmaster artık nasıl adlandırırsanız; “Bu siteye reklam verilecek, peki bu reklamlar nerede nasıl görünecek?” sorusuna daha tasarıma başlamadan önce kendi yanıt verebilmeli, ona göre tasarlamalı ve/veya modere etmeli, ardından son kullanıcıya sunmalı.
Reklam Standartları
Tercih edilen ve artık kabul görmüş en yaygın reklam boyutları aşağıdaki gibidir.
[Görüntüye Ulaşılamıyor]
Mümkün olduğunca bu boyutların dışına çıkmamaya gayret edelim. Her iki taraf da (gerek ziyaretçi, gerekse yayıncı) mutlu olsun.