Bir Apple Ürünü Satın Alırken, Aslında Müşteri Memnuniyetine de Ödüyor Olmak (Örneklerle)

1 Haziran 2018
Alışveriş, Teknoloji

Geçtiğimiz ay MacBook Pro’nun klavyesinin bir tuşu düştü. Randevu alıp Apple Akasya şubesine gittim, 15 dakikada tamir edip teslim ettiler.

F tuşu değişti, problem kalmadı. Cihazı teslim edip günler sonra gelip geri almam gerekmedi.

Asıl önemli konuya gelelim. Mayıs’ın ortasında iPhone X’in bir sorunu olduğunu farkettim. Asıl macera bundan sonra başladı.

Kasım’da siparişini verip Aralık sonunda teslim edilen ve kullanmaya başladığım telefonu kutusundan çıkan kulaklık ile değil, farklı marka bir kulaklık ile Mayıs’a kadar kullanmıştım.

Bir de kendi kulaklığını deneyelim diyerek birkaç gün kullandım.

Bir akşam yürüyüşe çıktığımda, yürürken telefonu kulağa götürmek zahmetli olduğundan kulaklık ile konuşmak istedim ve kulaklıktan ses gelmediğini fark ettim. Karşı tarafa da benim sesim gitmiyordu. Birkaç farklı kişiyi aradım ve aynı sorun tekrar etti.

Ama günlerce bu kulaklığı müzik dinlerken ve video izlerken kullanmış ve internet üzerinden FaceTime ve Whatsapp gibi alternatif yöntemlerle telefon görüşmesi de yapmıştım. Kulaklık bozuk olamazdı. Başka kulaklıklarla normal telefon görüşmesi (Telefon uygulaması ile düz arama) yaptığımı da hatırladığım için telefonda da hata bulamıyordum.

Apple ile önce telefonda görüştüm, telefondaki kişi bu sorunu daha önce hiç duymadığını söyleyip, destek için Apple Store’a gitmemi önerdi. (Apple Discussions forumlarında 600’den fazla kişinin bu sorunu yaşadığına dair kayıt bıraktığını gördüğümü söyledim.) Randevu alıp gittim (randevu alma aşaması biraz zor, bir hafta ileriye kadar randevu alınabiliyor ve boş randevu saati bulmak için sürekli kontrol etmek gerekiyor).

Durumu Apple Store Akasya’dakilere izah ettim, biraz bakındılar, test ettiler, 10-15 dakika sonra “biz size yeni bir iPhone X vermeye karar verdik” dediler.

Sorun kulaklıkta değil, telefondaymış manası çıkıyor bundan. Neyse, yeni telefonu aldım, orada aktifleştiremedim (güvenlik sebebiyle, eşlenik diğer Apple cihazlarımdan birinden onay vermem gerektiği için ofise döndüm) aktifleştirip iTunes’dan önceki telefonun yedeğini geri yükleyip deneyebildim ama aynı sorunla tekrar karşılaştım.

Biraz canım sıkıldı ve arayıp söyledim. Yine randevu almam ve bir hafta sonra tekrar gitmem gerekti.

Bu kez önceki hafta verdikleri cihazın IMEI kaydı henüz tamamlanmadığı için destek veremeyeceklerini belirtip (böyle bir kural varmış) sonraki haftaya yeni bir randevu oluşturdular. Bir de kulaklığı değiştirdiler (öncekinde telefon değişmişti). Bu kez telefon açık ve aktif olduğu için doğrudan Apple çalışanı ile birlikte denedik kulaklığı hemen orada.

Tahmin edin ne oldu? Evet, yine ses yok. Ne gidiyor, ne geliyor. Yine ofise döndüm ve Apple’ı aradım. “Bu problemi çözemiyorlar, siz yardım edin oradan” diye bir istekte bulundum. Uzun bir telefon görüşmesi oldu. Testler ve kontroller yapıldı. Uzaktan bağlantı ile hata tespiti denendi, her şey yolunda gözüküyordu (Apple tarafında).

Lightning girişli kulaklıkla bu sorunu yaşadığımı ama başka marka 3,5mm jack’lı kulaklıklarla dönüştürücü üzerinden telefona bağladığımda ses alabildiğimi söyledim.

Bir süre sonra, benim teklifim ve Apple’ın anlayışıyla, denemem ve kullanmam için 3,5mm jack’lı EarPods göndermeyi kabul ettiler. IMEI kaydı gerçekleştiğinde telefonu götürüp yine desteğe sokacaktım zaten, anlaştık.

Aynı gün (bir hafta sonrayı beklemeden) tesadüfen IMEI kaydının yapıldığını gördüm ve şansıma destek için hemen ertesi güne bir randevu saati açıldı ve aldım. Tekrar Apple Store’a gittim.

Durumu anlattım; bir kez telefonun, bir kez de kulaklığın değiştiğini ve önceki gün IMEI sebebiyle destek alamadığımı söyledim. Cihaz incelendi, bu kez test yapılmadı, önceki gelişlerimde alınan notlar ve raporlar zaten ellerinde vardı. Farklı kişilerdi bu defa. Hatayı hiç daha önce duymamış gibi davrandılar önce. Sonra anlattım biraz, üstelemediler kabullendiler. Ama 2-3 dakika önce yanımda oturan ve aynı şikayet ile gelen kişiyi “bu yazılımsal, zamanla geçer” diyerek geri çevirdiler. (Daha sonra öğrendim, bizim ofisten bir arkadaşı da aynı gün aynı sorundan dolayı işlem yapmadan geri çevirmişler.)

Biraz kızdım açıkçası. Benim cihazım değişmiş olsa da bu kez iade etmek istediğimi söyledim ama edemeyeceğimi belirterek bazı bahaneler öne sürüldü. “İlk cihaz sizde değil, değiştirdiğimiz için iade olmuyor” gibi şeyler. Neyse dedim o zaman bu sorunu çözün.

“Şu anda çözemeyiz ama cihazı tekrar değiştirebiliriz” dediler. Ben de belki bu kez yaşanmaz aynı şey diye bir ihtimal diyerek kabul ettim. Yeni cihaz geldi. Tabi geçen hafta verileni de koruyucuyla falan kaplayıp gayet güzel kullanmaya başlamıştım. Yine aynı şeyi (koruyucu alıp takma veya taktırma) yapacaktım. Neyse ki orada mağdur olduğum ve her ne kadar ellerinden geleni yapsalar da problemi çözemeyenin de Apple olduğu aklıma geldi ve “beni bu kez ekran filmi takmakla uğraştırmayın, sizde vardır bir şeyler, takarsınız artık” dedim. Git gel yapmaktan sıkıldığım kadar bundan da sıkılmıştım çünkü.

Sıcak karşılandı bu isteğim. Hatta üstüne de bir koruyucu kılıf/kap verelim garanti olsun, sizi memnun etmek birinci önceliğimiz şu anda dendi. Takdir ettim.

Derken yeni telefonun ve kulaklığın imzalarını attık, ekran filmini uyguladık, kılıfı seçtim onu da taktık. Burada dikkat çekmek istediğim bir nokta var. Herhangi bir sınırlandırma konulmadı bu hediyelerle ilgili. 400 küsür TL’lere kadar çıkan kılıflardan istediğimi alabileceğim söylendi. (Tabi o kadar pahalı olan kılıflar darbe emici olduğu için epey büyük ve kabaydılar, daha makul olan standart deri kılıflardan bir tane seçtim.) Ekran filmi ile ilgili de aynı şekilde, bir sınırlama olmadı, alternatifler sunuldu, hangisini beğenirsem o uygulandı doğrudan.

Önceki hafta dersimi aldığım için bu kez değişim ihtimaline karşın, “güvenlik adımlarını” geçici olarak devre dışı bırakmıştım gelirken. Telefonu Apple’dan çıkmadan aktifleştirebilecektim böylece.

Aktifleştirdim, kulaklık ile bir arama gerçekleştirdik Apple elemanları ile. Yeni telefonlarda, kurulu iOS sürümü en günceli olmayabiliyor bilirsiniz. O haldeyken denedik ve sonuç bu kez olumluydu.

Karşıdaki beni, ben de onu duyabiliyordum. Bir süre “güncellemeden” kullanmamı önerdiler. Bakarız dedim.

(Alternatif girişli kulaklığı kargoyla göndermişlerdi, o da 2 günde geldi.)

1.6.18 tarihinde blog.numancebi.com adresinde yayımlanmış olan "Bir Apple Ürünü Satın Alırken, Aslında Müşteri Memnuniyetine de Ödüyor Olmak (Örneklerle)" başlıklı bu yazı izinsiz kopyalanamaz, kaynak belirtilmeksizin alıntılanamaz. Gerektiği durumda lütfen e-posta ile izin isteyiniz. Hassasiyetiniz icin teşekkür ederim. Web ve uygulama arayüz tasarımı, UX danışmanlığı veya başka bir tasarımsal ihtiyacınız varsa kişisel siteme göz atın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.


Blog Hakkında:

Bu bloga, sosyal ağlarda kaybolmasını istemediğim yazılarımı ve paylaşımlarımı ekliyorum. Ben ve işlerim hakkında bilgi edinmek için kişisel siteme ve portfolyoma göz atın.
İş Bağlantıları: Kişisel Site (Hakkımda) Portfolyo (Çalışmalarım) Tasarım Talep Formu Sosyal Medya Hesaplarım: LinkedIn Profilim X (Twitter) Hesabım Blog Yansımaları: Medium (Tasarım Ağırlıklı) Medium (in English) RSS Beslemesi Kısayollar: Tasarım Hk. Sıkça Sorulanlar Film ve Dizi Tavsiyelerim İlk Blog Gönderim Blogda arama:
2007-2024 © blog.numancebi.com