Garanti Bankası’nın uygulama arayüzünü yenilerken yaptığı çok temel hatalar (2 yıl sonra yazı güncellendi)

12 Mayıs 2020
Kullanıcı Deneyimi, Tasarım

İki hafta önce, tüm bankacılık işlemlerimi yapmak üzere Garanti’yi kullanmaya başladım. Eskisinden çok daha aktif kullanıyorum ve günde en az on kez uygulamaya giriş yapmam gerekiyor çeşitli nedenlerle. (Ekleme: O zamanlar kullandığım bazı hizmetleri sebebiyle mobilden bu kadar fazla girmem gerekiyordu, artık o kadar değil, aşağıdaki sebeplerle giriş dahi yapmak istemiyorum Garanti uygulamasına, işim düşse dahi web sayfası üzerinden halletmeye çalışıyorum, bir uygulama için ne korkunç bir şey aslında ama anlatamadık işte.)

Garanti Bankası, bugün uygulamasını yenilemiş, uygulamaya giriş yaptıktan sonra her şey çok güzel görünüyor, arayüz güzel olmuş öncekine kıyasla; aşırı fazla değişiklik var diyemeyiz ama olduğu kadarıyla gayet memnun kaldım bu yenilemeden ama iki konu var ki beni çileden çıkarıyor. Bunların ikisi de Garanti hesabına giriş yapmadan önce. (Sonradan ekleme: bu yazıyı yazarken farkına varmadığım bazı kısıtlamalar ve olumsuz değişiklikler de olmuş, sonradan fark ettim. Yalnızca giriş yapmadan öncesi ile sınırlı olan memnuniyetsizliğim, daha da arttı zamanla.) Deneyimi hayal edin, nasıl büyük bir hata. Rakipleri tasarlamış Garanti’nin sanki.

Birincisi, uygulamayı her açtığımda 2-3 saniye boyunca bir animasyon oynatıp markasını gösteriyor. Öncekinde böyle bir şey yoktu ve animasyonlu yapmaları ayrıca canımı sıkıyor, kullanıcıya hakaret gibi bir şey, logoyu koy yarım saniye geç işine. Bir de izletme bana bu BBVA logosunu ek iki saniye boyunca. Anladık BBVA markasını öne çıkarmaya çalışıyorsunuz da bu kadar da olmaz. Giriş butonuna basmak için saniyelerce tetikte bekliyorum ve bu sırada sinirleniyorum nasıl bu kadar düşüncesiz bir splash screen koyarlar diye. Eski flash siteler gibi “introyu geç” koysaydınız bir de.

İkincisi, ilki yetmezmiş gibi giriş butonunun yerini de değiştirmişler. Ezberlediğimiz yerde (orta ve aşağıya yakın) olmadığı gibi, bir de çoğu parmağın erişemeyeceği kadar yukarıya çekmişler (ya da öyle hissettiriyor) ve sola dayamışlar. Önceki gibi ortalı olsa ya da tam (ekran kadar) genişlikte olsa yine bir nebze kurtaracak ama ne hikmetse bu yeni uygulamayı tasarlayan(lar) herkesin solak olduğunu varsaymış herhalde.

Çok canım sıkıldı, Twitter’dan Garanti’ye yazdım, cevap gelir mi bilmem (Ekleme: Geldi, görüştük), gelirse bu geri bildirimi ciddiye alırlar mı onu da bilmem (Ekleme: Almış gibi yapıp, almadılar) ama bu UX Fail’ı kayıtlara geçmesi açısından buraya da eklemem gerekiyordu. İç dökümü bir nevi.

Umarım bu iki ufak gibi ama büyük hatadan dönerler.


Sonradan gelen ekleme:

Yukarıda bazı kısımlarla ilgili parantez içi güncellemeler ekledim ama genel bir son değerlendirme eklemek istiyorum.

Garanti Bankası’nın ilgili birimleri (isim vermiyim şimdi, iki kişi), bu yazıdan sonra benimle iletişime geçti. Uzun uzun telefonda konuştuk, meseleyi bir de öyle duymak istediler, e-posta’lar atıldı-alındı vs. En az bir saatimi ayırmışımdır bu iş için anlayacağınız.

Hatta Medium’a da yansıttığım bu yazıma orada bir dipnot eklemiştim şu şekilde, ama yanılmışım:

“Garanti BBVA uygulamasının kullanıcı deneyimi tasarımı ekibi bugün iletişime geçti, konu hakkında bir konferans görüşme gerçekleştirdik. Geri bildirimi gayet önemsedikleri anlaşılıyor. Gelişme(ler) olursa blogu güncelleyeceğim.”

“Gerekli aksiyonların alınacağı” söylendi ancak gerekli aksiyonlar “umursamamak” ve “olmamış gibi davranmak” imiş, o ortaya çıktı.

Eğer ürün takımıyla bu yazıdaki ve telefon görüşmesindeki geri bildirimleri paylaştıysalar ve olumsuz dönüş aldıysalar, bana haber vermedikleri için bilmiyorum gelişmelerin nasıl olduğunu ancak şu anda, hiç iletilmediğini düşünüyorum.

Bu güncelleme ile uygulama genelinde, kullanımı olumsuz etkileyen birçok değişiklik ve kısıtlama olmuştu (bazı şeyler için web sitesini görüntülemek gerekmesi gibi). Hiçbiri o günden beri değişmedi.

Bu yazıda yaşadığım olumsuzlukları yaşayan veya burada yazılanlara hak veren onlarca kişi var. Beni takip edenler genellikle aynı meslek grubundan (UX Tasarımcı) insanlar olduğu için en az 100’ünün tasarımcı olduğunu düşündüğüm 130 kişi Medium’da bu tespitlere “katılmış”. Ne kadarı Garanti kullanıyor bilmesem de pazar payına göre kendileri bu çıkarımı yapabilir diye düşünüyorum.

Garanti, umursamıyor olabilir ama kullanıcıların tadı kaçık, bunu da bir kez daha hatırlatmış olalım.

Bu notu, iki yıl sonra (Ağustos 2022’de) bu yazıyı tekrar görünce girmek ve güncellemek istedim.

12.5.20 tarihinde blog.numancebi.com adresinde yayımlanmış olan "Garanti Bankası’nın uygulama arayüzünü yenilerken yaptığı çok temel hatalar (2 yıl sonra yazı güncellendi)" başlıklı bu yazı izinsiz kopyalanamaz, kaynak belirtilmeksizin alıntılanamaz. Gerektiği durumda lütfen e-posta ile izin isteyiniz. Hassasiyetiniz icin teşekkür ederim. Web ve uygulama arayüz tasarımı, UX danışmanlığı veya başka bir tasarımsal ihtiyacınız varsa kişisel siteme göz atın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.