Bunu belirtmek gerekiyor olmak çok saçma değil mi?
Foursquare’de gördüğüm bir sayfanın adı bu. Kaliforniya eyaleti zorunlu tuttuğu için Foursquare sitenin footer’ına (alt kısım) bir bağlantı eklemiş (Swarm sayfasındayken), buna basınca gidilen sayfada da sebebiyle beraber konuyu anlatmışlar ve bir form doldurmanızı istemişler. İşler tersine dönmüş gibi görünüyor.

Foursqure’deki açıklama da şöyle:
Kaliforniya Tüketici Gizliliği Yasası, Kaliforniya’da yaşayan kişilere kişisel bilgilerinin işletmeler tarafından satılmasını önleme hakkını verir. Kaliforniya’da yaşıyorsanız bu hakka sahip olursunuz. Kaliforniya’da yaşamıyorsanız, mutlak yetkimizle size bu hakkı tanıyabiliriz. (855) 505-89 16 (yalnızca ABD) numaralı telefonu arayarak veya aşağıdaki formu doldurarak kişisel bilgilerinizin satışının durdurulmasına yönelik istekte bulunabilirsiniz. İsteğinizin işlenmesi için Reklam Tanımlayıcınıza ihtiyaç duyarız. Bu gerekli bilgileri sağlamazsanız, isteğinizi işleyemeyiz. Reklam Tanımlayıcınızı bilmiyorsanız, bunu edinmeye yönelik yönergeler için gizlilik ilkelerimizi okuyun. Kişisel bilgilerinizin satışının durdurulmasına yönelik istekte bulunduysanız, bilgilerinizin üçüncü taraflara satışını durdururuz ve kişisel bilgilerinizi sattığımız tüm üçüncü taraflara, bilgilerinizin satışının durdurulmasına ilişkin yönerge göndeririz. Gizlilik ilkemizi gözden geçirmek için buraya tıklayın. Kişisel Bilgilerimi Satmayı Durdurun Foursquare’in kişisel bilgilerinizin satışını durdurmasını istiyorsanız lütfen bu formu doldurun. Bunun için reklam kimliğiniz gerekir.
tr.foursquare.com/data-requests

Şu kısım ilginç: “Yalvarırım satmayın!”

Çok karmaşık olan Swarm ve Foursquare şifrem, 2 yıl içinde 2 kez çalınıp hesabıma giriş yapıldığı için (profilime de reklam bağlantıları eklenmiş tabi, ben sonradan haberdar oldum) yedek alıp hesabımı nasıl silerim diye araştırırken denk geldim.
Foursquare yerine daha iyi alternatif şehir rehberleri çıktığı için artık pek kullandığım zaten söylenemez ama Swarm’u bir yere spesifik bir nedenle tekrar gittiysem ya da bir yere ilk kez gittiysem o günün tarihini hatırlamam gerektiğinde göreyim diye check-in yapmak için kullanıyordum (en üstteki ekran görüntüsünde yer alan örnekte de görülebiliyor bir check-in). Pek bir manası yok yani aslında bu hesaplarımızın hala açık kalmasının. Yıllarca besledik zaten bu siteleri yeteri kadar. 🤷🏻♂️
Yedek talebinde bulundum, yedeğim hazır olduğunda da (48 saatmiş) Foursquare ve Swarm hesaplarımı silmiş olacağım. 👋🏻
Özellikle web tabanlı ücretsiz ürünler sunan startuplarda bir süredir görüyorum.
Ekleme: Foursquare (Swarm) hesabımı sildim, hızımı alamayıp kullanmadığım bazı diğer sosyal medya hesaplarımı da temizlemeye karar verdim. Weheartit (Pinterest gibi bir siteydi), YouNow (Twitch gibi bir siteydi), Yelp (Foursquare’in aynısı) da bizlere veda eden diğer sosyal ağlar oldu. Aklıma gelmeyen kim bilir kaç farklı sitede daha gereksiz hesabımız vardır. Sosyal medyayı erken ve aktif kullanmanın dezavantajlarından olsa gerek, internet çöplüğünde çok fazla izim var ne yazık ki. Aklımda geldikçe bulup silmeye devam edeceğim böyle giderse. Karantinada boş durmayalım.
Dipnot: Foursquare’in gönderdiği yedek, okuması çok zor json / csv formatlarında sunuluyor, Facebook yedeği gibi anlamlı bir web sitesi görünümünde (html) değil.