Fermi Paradoksu, soluk mavi noktamız dışında da canlıların var olma olasılığının gayet yüksek olduğuna dair tahminlerin varlığıyla, bunu doğrulayacak bir kanıtın veya şimdilik “temasın” yokluğu arasındaki çelişkiye deniyor.
Özellikle son 2-3 yıldır “sıyırmayacak kadar” kafa yoruyorum buna. Bir yere varamayacağımı biliyorum ama sürekli düşündürüyor. Aslında denizdeki bir kum tanesiyiz ama insan ırkı kendini niyeyse çok üstün görüyor.
Bildiğimiz evren 90 milyar ışık yılı çapında. 100 milyardan fazla galaksi var, bunların hepsi 100 milyar ile 1 trilyon arası yıldız barındırıyor. Yani sayılamayacak kadar yaşanabilir gezegen var. Dolayısıyla evrende yaşamın var olması ve gelişmesi için çok fazla olanak var. Peki ya uzay gemileri nerede?
Başka galaksilerde uygarlıklar varsa dahi onları görmemiz mümkün değil. Aslında yakın galaktik komşularımızın dışındaki hiçbir şeye muhtemelen hiçbir zaman ulaşamayacağız. Üzücü, değil mi? Evren genişliyor. Çok hızlı uzay gemilerimiz bile olsa lokal grubumuzun dışına çıkmamız milyarlarca yıl demek. O kadar uzağa gidemeyeceğimiz için 400 milyar kadar yıldız barındıran Samanyolu Galaksisi’ne odaklanalım.
Tahminlere göre Samanyolu’nda 20 milyar tane Güneş benzeri yıldız var. Bunlardan 5’te 1’i güvenli yaşam kuşağında Dünya büyüklüğünde bir gezegen bulunuyordur. Sadece yüzde 0,1’inde bile yaşam olsaydı, Samanyolu Galaksisi’nde 1 milyon civarında hayat dolu gezegen olurdu.
Moral bozucu bir varsayım. Şu iki videoya ve devamındaki yazılara bakın bence. (Videolarda Türkçe altyazı var, görmek isterseniz aktifleştirebilirsiniz.)
Fermi Paradoksu – Uzaylılar Nerede? (1/2)
Fermi Paradoksu II – Çözümler ve Fikirler (2/2)
Kaynakça ve İleri Okuma:
Vikipedi / Kozmik Anafor / Ekşi / Özgür Nevres / Limenya