Booking’in, Arayüz Tasarımlarını “Test Ettirdiği” Kullanıcıları İzleme Şekli

Artık eskiden olduğu gibi arayüzü emrivaki yapar gibi son kullanıcıya ulaştırıp “geri bildirimlerinizi bize bu e-posta adresi üzerinden iletin” demek hem yetersiz kalıyor, hem de komik kaçıyor. Zannediyorum ki bu konuda bu işin içindeki herkes hemfikir. Kullanıcı deneyimini ölçmek için birçok yöntem var, gerilla taktiğini kullananlar da hayli çok.

Biz ofisimizdeyken, genellikle cihazı (bilgisayar, telefon vs.) davet ettiğimiz veya yolu düşüp uğrayan (inanın çok oluyor) kullanıcılarımızın eline verip, hem el hareketlerine bakıp hem de görüntüyü yansıttığımız büyük ekrandan gezdiği yerlere odaklanmaya çalışıyorduk.

Otel rezervasyon uygulaması Booking‘i bilirsiniz. Geçenlerde bir videoda Booking’in birazdan bahsedeceğim tekniğine denk geldim. Etkilendiğimi söylemeliyim. İyi bir örnek, en azından benim için -rahatlıkla- işleri daha da kolaylaştıracak diyebilirim.

Göz takip etme yazılımları uzun zamandır kullanılıyor ve sıcak noktalar tespit edilebiliyordu. Yandex Metrica gibi servisler ile (önceden de benzerleri vardı, bugün de alternatifi çok) kullanıcıların web sitelerimizde nerelerde en çok vakit harcadığını, nerelerde fare imlecini gezdirdiği, nerelere tıkladığı veya dokunduğunu görebiliyorduk. Booking bundan daha etkili olduğunu düşündüğüm bir yol bulmuş.

Yukarıdaki -ilk- görüntüde telefona yöneltilmiş bir kamera var. Böylece ekran üzerindeki elin hareket şeklini kullanıcının bakış açısından görebiliyorlar. İstedikleri görevleri yerine getirirken kullanıcıyı izlemenin daha güzel bir yolu olamazdı herhalde. Ayrıca bir kablo ile de telefonu bilgisayara bağladıkları görülüyor.

İkinci görüntüde ise kullanıcı deneyimini takip eden kişinin önündeki ekranı görüyoruz. Ekran üçe bölünmüş. En solda telefona doğrultulan kameradan gelen görüntü (el hareketleri için), ortada ise telefon ekranının anlık görüntüsü (sayfada olan biteni yakından görmek için) yer alıyor. En sağdaki görüntüden de ayrıca kullanıcıya yöneltilmiş bir kamera daha olduğunu anlıyoruz.

Bu sayede uzmanımız ekrandan gözünü ayırmadan kullanıcının ifade ve hareketlerini izleyebiliyor, notlarını alıyor.

Takdir ettim ve bizim DonanımHaber’de kullandığımız, yazının başında bahsettiğim teknikten daha pratik olduğunu düşünüyorum. Hemen bu değişikliğe gitmek için gerekli adımları atıyoruz.

Ek olarak, Booking’in rezervasyon yaptıran bazı kullanıcılarına “sizi uçaktan indikten sonra bir süre (yarım saat – 1 saat gibi) takip etsek, deneyiminizi ölçsek, tavsiyelerinizi alsak olur mu” diye sorduğunu da biliyoruz.

Dolayısıyla, bir sonraki adımımı tahmin etmek zor olmasa gerek. :)


İleri okuma:
Gerilla UX Araştırma Metodları
Kullanıcı Deneyimi’nde Göz Takibi

19.1.17 tarihinde blog.numancebi.com adresinde yayımlanmış olan "Booking’in, Arayüz Tasarımlarını “Test Ettirdiği” Kullanıcıları İzleme Şekli" başlıklı bu yazı izinsiz kopyalanamaz, kaynak belirtilmeksizin alıntılanamaz. Gerektiği durumda lütfen e-posta ile izin isteyiniz. Hassasiyetiniz icin teşekkür ederim. Web ve uygulama arayüz tasarımı, UX danışmanlığı veya başka bir tasarımsal ihtiyacınız varsa kişisel siteme göz atın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.