1961’den Bir Dergi Makalesi: 2000’li Yıllar Yaşamaya Değer Olacak mı?

12 Ekim 2016
Bilim, Gelecek, Teknoloji

Eviniz “hava duvarlara” ve havada dalgalanan bir çatıya sahip olabilir.
Eşiniz kendisine yardımcı olacak bir bilgisayara sahip olabilir.
Tabletler, kurutulmuş ve işlemden geçmiş yiyecekler tüketiyor olabilirsiniz.
Hovercraft (uçan kaykay) ve helikopter sürüyor olabilirsiniz.
Haftada 24 saat çalışabilirsiniz.

Vurucu bazı noktaları bunlar. Böyle demiş Weekend Magazine 22 Haziran 1961’de. Beni geçtim, babamın doğduğu sene…

Türkçeye çevirdiğim makalenin tamamı aşağıda. Bu birebir çeviri değil, yorumlarımı ekledim, bazı tekrar eden noktaları esgeçtim.

Bundan 39 yıl sonra nasıl bir hayat yaşıyor olacaksınız? Bilim insanları geleceğe bakıp bunu size söyleyebilirler.

kola-icen-adam-posteri-duvarda

Her şey çok kolay olacak gibi görünüyor, öyle ki insanlar sırf yapacak bir şey olmadığı için sıkıntıdan ölecekler. 2 haftalık tatilinizi uzayda geçirmek normal bir şeymiş gibi gelecek.

Evinizin çatısı güneş ışığına bağımlı olarak hareket halinde olacak. Kapılar otomatik olarak açılacak. Kıyafetler uzaktan kumandayla üstünüzden çıkacak (gardroba kalkacak manasına da gelebilir bu).

Isıtma ve soğutma sistemleri (klimalar) mobilyaların aralarına yerleştirilebilecek. Isıtmalı koltuklar ve yerden ısıtan banyolar gibi.

Evinizin bir elektronik merkezi olacak ve siz orada yokken olan biteni döndüğünüzde size bildirecek. Ayrıca dakikası dakikasına dünyadan haberleri ve postaları alabileceksiniz.

televizyonlu-telefon

Evde havuzunuz olacak. Televizyonlu (görüntülü) telefonlar olacak. Bir tuşa basarak evinizin dekorunu değiştirebileceksiniz. (Şimdilik bu hala lüks ve çok sınırlı olanaklarla mevcut.)

Etkinliklerinizi hatırlatacak, yemek yaparken yardımcınız olacak akıllı cihazlarınız olacak.

Yemek 1961’den çok farklı olmayacak ama yeni tatlar keşfedilecek. Yemeksiz yemek, anında hazır olabilen ekmek, sentetik çay ve kakao gibi. Enerji tablet formunda vücudunuza girecek.

2000-yilinda-hayat-yasanabilir-olacak-mi

İş yaşantınız haftada 24 saatle sınırlı olacak. (Olamadı.) Ofislerde ekstra oksijen ve simültane kokular salgılanacak, bu fiziksel ve psikolojik olarak iyi hissettirecek.

Makineler birbirleriyle konuşup “iş bitirebilecekler”.

Bir butona basarak taşıma çağı olacak. Roket kemerler insanları 30 feet yüksekliğe kadar çıkarabilecek. Otobüs tipi helikopterler etrafta dolanacak. İnsanların bağımsız (kişisel) helikopterleri olacak.

aile-arabasi

Aile arabaları çok sessiz ve titreşimsiz olacak. Araba motoru bir daktilodan daha küçük olacak. Araçlar yerin 18 inç yükseğinden seyahat edecek.

Tren yolları, tüm ulusun trafiğini kontrol eden tek bir merkez istasyona sahip olacak. Jet trenler elektronik (akıllı) makinistlerle idare edilecek.

2020’de, insanların %5’i uzaya göç etmiş olacak, birçoğu da Ay’ı ve daha ötesini ziyaret etmiş olacak.

Çocuklarımız televizyondan, kayıt cihazlarından ve öğretme makinelerinden öğrenecekler. Daha hızlı öğrenmek için haplar olacak. Soğuk algınlığı, kanser, diş çürüğü ve akıl hastalığı gibi rahatsızlıklardan eser kalmayacak.

Kesilen, kopan organlar yerine yenisinin yetişmesi (kertenkele misali) mümkün olacak.

yasli-adam-sigara-iciyor

İnsanlar sağlıklı olarak 85 ile 100 yaş arası yaşayacaklar.

Bütün bunlar bilim kurgu değil. Bilimsel gerçek. Hayal edebilen insanlar tarafından ortaya koyulan gelecek fikirleri.

Onların düşündüğü gelecek yüz yılda yaşama şekli bu olacak. Eğer geriye bir dünya kalırsa tabi.

Makale bu kadar, Pixelmatic bunu 1999’da yayınlamış. İnternette çok alakasız bir yerde gezinirken rastgele karşıma çıktı, ilgimi çekti, paylaşmak istedim. Hep merakım var böyle şeylere. Geçmişte çekilen bugünleri anlatan filmleri izlemek de çok heyecan verici oluyor, tavsiye ederim.

Buna ek olarak spekülatif gelecek zaman çizelgesi diye bir şeyden haberdar etmek istiyorum buraya kadar okuyanları. Future Timeline adındaki bu site eğer bu konularla alakalıysanız çok hoşunuza gidecek.

Gelecekle kalın. :)

12.10.16 tarihinde blog.numancebi.com adresinde yayımlanmış olan "1961’den Bir Dergi Makalesi: 2000’li Yıllar Yaşamaya Değer Olacak mı?" başlıklı bu yazı izinsiz kopyalanamaz, kaynak belirtilmeksizin alıntılanamaz. Gerektiği durumda lütfen e-posta ile izin isteyiniz. Hassasiyetiniz icin teşekkür ederim. Web ve uygulama arayüz tasarımı, UX danışmanlığı veya başka bir tasarımsal ihtiyacınız varsa kişisel siteme göz atın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.

Bedrettin Gürpınar diyor ki:

Adam geleceği güzel tasvir etmiş.Çok beğendim. 👍🏻


Blog Hakkında:

Bu bloga, sosyal ağlarda kaybolmasını istemediğim yazılarımı ve paylaşımlarımı ekliyorum. Ben ve işlerim hakkında bilgi edinmek için kişisel siteme ve portfolyoma göz atın.
İş Bağlantıları: Kişisel Site (Hakkımda) Portfolyo (Çalışmalarım) Tasarım Talep Formu Sosyal Medya Hesaplarım: LinkedIn Profilim X (Twitter) Hesabım Blog Yansımaları: Medium (Tasarım Ağırlıklı) Medium (in English) RSS Beslemesi Kısayollar: Tasarım Hk. Sıkça Sorulanlar Film ve Dizi Tavsiyelerim İlk Blog Gönderim Blogda arama:
2007-2025 © blog.numancebi.com