1846 yılında, Lizbon tarihinin en önemli üretim komplekslerinden biri olan “Companhia de Fiação e Tecidos Lisbonense” adlı iplik ve kumaş şirketi (tekstil fabrikası) Alcântara’da kuruldu. Bu 23.000 m2’lik sanayi bölgesi, daha sonra bir dizi şirket tarafından ele geçirildi.
Yıllarca korunan ve sessizce saklanan bu kentin önemli parçası, LXFactory adıyla, şehre geri kazandırıldı. Endüstriyel kurumlar ve yaratıcı profesyoneller tarafından bu ada, moda, tanıtım, iletişim, güzel sanatlar, mimarlık, müzik ve daha pek çok alanda çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Bu sayede yerel halkı ve turistleri Alcântara’yı dinamik bir formda yeniden keşfetmek mümkün oluyor.
LXF’de endüstriyel havayı her adımda soluyabilirsiniz. Herkes için herkese ait bir yerde fikir ve sonuç dinamik, yaşayan bir ada.
Lizbon’dayken böyle bir yerin varlığından haberdar olmuştum, uğramak istedim ve birkaç saat boyunca çok keyifli vakit geçirdim. LX Factory’de çektiğim bazı fotoğrafları ekliyorum.
Siz de Lizbon’a yolunuz düşerse bu eski fabrika, yeni yaşam alanına uğramayı ihmal etmeyin. LX Factory etkinlik takvimi, ulaşım bilgileri ve daha fazlası için resmi web sitesine gözatın.
Bonus
Ben uğradığımda bir etkinliğin hazırlıkları yapılıyor ve sahnenin yer aldığı ana binaya girişe müsade edilmiyordu. Rica ve fotoğraf çekim izniyle birlikte binanın içine girip oraya da gözattım, birkaç fotoğraf da oradan paylaşayım. Binanın dışı ile içinin tezatlığı kalp ben.